Zo, daar zitten we dan, in China. Anderhalve week geleden zijn we hier naartoe gevlogen en inmiddels zijn de Olympische Spelen officieel van start gedaan. Gisteren was namelijk de openingsceremonie. Heb je mij gemist? Dat kan goed kloppen, want ik was er niet bij. Natuurlijk is het heel gaaf om dat mee te maken, maar voor mij bleek het niet te combineren met mijn trainingsdag. We zijn hier natuurlijk wel voor de sportprestatie en dan moet je dus keuzes maken.

Over een trainingsdag gesproken. Wat doe ik nu zoal op een dag hier in Beijing? Het leek me leuk om dat eens op een rij voor jullie te zetten. Kortom, hieronder vind je hoe een dag eruit ziet waarop we een training met de slee hebben.

7.00 uur – De wekker gaat, goedemorgen! Na even rustig wakker te zijn geworden sta ik op. Dan is het eerste dat ik doe, het raam dichtdoen. Die staat in de nacht namelijk open en daarna is het flink koud, maar de verwarming werkt niet echt top. Het is dus heel heet of heel koud en overdag zit ik dan ook met een t-shirt binnen.

7.45 uur – We beginnen met een coronatest, want dat moet elke dag. We lopen er langs als we naar het ontbijt gaan, want het testen (een PCR-test) is in hetzelfde gebouw als waar we ook eten.

8.00 uur – Nu kunnen we ontbijten. Dat doe je aan je eigen tafel, tussen drie schermen. Daar kun je wel doorheen kijken, dus je kunt wel gewoon anderen zien en ook met elkaar praten. We hebben daarnaast uitzicht op de bobbaan als je aan het raam zit. Is het ontbijt op, dan gaan we terug naar de kamer om de spullen te pakken voor de baan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

9.30 uur – Aangezien we om 11.30 uur trainen, gaan we twee uur ervoor naar buiten, om richting de baan te gaan. We worden opgehaald door een elektrische busje dat je kan zien als een lange versie van een open golfkarretje. De slee en alle tassen moeten we daarin meenemen. In het olympisch dorp rijden we met dat busje en daarna gaan we met de grote bus naar de baan. Vanaf ons appartement kun je de bobbaan zien liggen, maar al met al ben je ongeveer een half uur onderweg naar de baan, omdat je door allerlei controles moet.

10.30 uur – In ieder geval een uur voor de training zijn we op de baan. Daar doen we hetzelfde als altijd. De spullen klaarzetten en checken of alles goed staat. Daarna is het tijd voor de warming up.

11.30 uur – De training begint. Daar ben je ongeveer twee uur mee bezig en je maakt twee afdalingen per training. We hebben vijf trainingsdagen op de baan en dus in totaal tien afdalingen voor onze wedstrijd. De twee afdalingen zijn samen natuurlijk maar een aantal minuten, maar je doet veel meer tijdens zo’n training. Je kijkt tussendoor naar concurrentes, bekijkt de video van je eigen run en bent soms nog wat aan de slee aan het sleutelen. Tussen de twee afdalingen door zit natuurlijk wat tijd en dus doe ik dan ook nog weer een deel van de warming up, maar omdat je zeker niet stilstaat, blijf je ook wel warm.

Mijn lunch heb ik ook bij me, want het duurt even voor we weer terug zijn en dus eet ik na de training. In de tussentijd zijn de coaches dan bezig om video’s uit te wisselen. Ik ben natuurlijk de enige deelneemster van mijn land en sommige landen hebben er drie, waardoor ze meer videomateriaal hebben. Wij werken daarom samen met Zuid-Korea en Australië als het om de video’s gaat. Dan heb je meer materiaal van de run.

(Tekst gaat verder onder de foto)

14.00 uur – We gaan weer terug met de bus. Bij terugkomst ruimen we eerst even alle spullen op. Dan maak ik ook de slee open, zodat die kan drogen, want het is dan nat. Je haalt de padding los en zorgt dat ook de ijzers kunnen drogen.

14.30 uur – Dan gaan we de training verwerken. Dat wil zeggen de video’s sorteren en de grafieken tijdlijst maken. Meestal doen Joska en Kristan dat. Dan kan ik even bijkomen van de training en wat stretchen.

15.30 uur – Meestal gaan we een uur na terugkomst de training analyseren. Dan kijken we naar hoe ik door de baan kwam, wat we ervan vonden, wat er goed uitzag en wat beter kan. We bepalen dan ook wat de focus voor volgende dag is. We kijken ook naar grafieken. De tijden van mijzelf vergelijken we met die van anderen, om te zien waar ik beter ben of het minder dan gemiddeld doe. In grafiek kan je ook heel goed zien of materiaal werkt. Dat soort dingen bespreken we dus om een plan te maken voor de volgende dag sleeën.

17.30 uur – Nadat het werk erop zit gaan we avondeten. Dat is op dezelfde plek als waar we ontbijt hebben en zoals je al ziet zitten we goed in de Nederlandse etenstijd, haha.

(Tekst gaat verder onder de foto)

19.00 uur – Na het eten is er nog tijd voor ontspanning, voor ik ga slapen. Wat ik dan doe verschilt. Als ik alleen ben lees ik bijvoorbeeld een boek of ben ik aan het tekenen, maar met anderen doen we ook spelletjes of maken we een puzzel. Op dit moment lees ik een slechte roman, maar ik lees vaak thrillers. Of ik luister ze. Ze ben ik nu ook naar het nieuwste boek van Lee Child over Jack Reacher (die van de films met Tom Cruise) aan het luisteren. Spelletjes hebben we nog niet veel gedaan, want Joska was druk, maar Mama mia (pizzabakken) is heel populair bij ons. We nemen naar wedstrijden vaak spellen mee die weinig ruimte innemen. Het puzzelen doen we in de lounge, maar als we iets met ons eigen team doen, doen we dat op één van onze kamers of in de garage waar we ook aan de slee werken.

22.00 uur – Nadat ik meestal nog even wat gegeten heb en nog een paar bladzijden gelezen heb, is het tijd om te slapen. Welterusten!