Het is Kimberley gelukt om de eindzege binnen te slepen in de World Cup. En dat niet alleen, ze is ook de nieuwe Europees kampioene skeleton! Op de natuurijsbaan van Sankt Moritz eindigde ze als tweede achter de Australische Jaclyn Narracott. Na twee heats, waarbij Kimberley de snelste was van iedereen in de tweede, was het verschil slechts 0,06 seconden. Haar tweede plek was ruim voldoende voor de eindwinst in het klassement. Als eerste Europese in de uitslag, pakte ze ook die titel. Beide prestaties zijn uniek voor Nederland. “Dit is super gaaf!”

In Sankt Moritz wist Kimberley dat ze aan een top-8 klassering genoeg zou hebben, maar ze ging voor meer dan dat. In de eerste heat zette ze daarbij de tweede tijd neer achter Narracott, die haar eerste World Cup zege ooit boekte. In de tweede heat was Kimberley zelf juist de snelste en het verschil was uiteindelijk slechts 0.06 seconden. “Dat Jaclyn vandaag wint is voor velen misschien een verrassing, maar in de trainingen was ze al de snelste”, vertelt Kimberley. “We hebben het heel spannend gemaakt. Het was een leuke wedstrijd.”

Over haar afdalingen was Kimberley ook zeker tevreden. Beide keren kwam ze op een tijd in de 1:08 minuten uit, waarbij ze zichzelf in de tweede nog weer iets verbeterde ten opzichte van de eerste; 1:08.89 om 1:08.73. “Vooraf had ik gezegd dat een tijd in de 1:08 wel mogelijk zou zijn, als het een beetje meezat. Dat klopte dus. De muren zijn hier niet recht en die wil je niet raken. Dat ging ook goed. Ik ben tevreden over mijn beide afdalingen vandaag.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Gedacht dat het zou kunnen
“Dat ik hier zowel Europees kampioen wordt als de overall winst pak is super gaaf”, liet Kimberley na afloop haar blijdschap merken. “Gezien hoe de rest van dit seizoen ging had ik wel gedacht dat dit zou kunnen deze week, maar ik had al lang geen wedstrijd in Sankt Moritz gedaan. De vorige twee edities kon ik er hier niet bij zijn. Meestal kun je op basis van een jaar eerder wel een afspiegeling maken van wat er nu een beetje mogelijk is, maar dat kon nu dus niet.”

Het World Cup seizoen zit er nu op en daarin heeft Kimberley op nieuw laten zien dat ze progressie heeft geboekt. Na meerdere podiumplekken vorig seizoen, stond ze nu in liefst zes van de acht wedstrijden op het podium, waarbij ze twee keer won. “Het seizoen begon al goed en ik ben in alle wedstrijden in de top-10 geëindigd. Dat we zo stabiel zijn is heel mooi en is goed voor mijn zelfvertrouwen. Dit laat zien dat we als team goed bezig zijn. Dat is heel fijn. We hebben een goede manier van werken. Ik ben super trots op het hele team. Zonder hen was dit niet gelukt!”

Olympische Spelen
Er volgt nu nog één wedstrijd deze winter en dat is niet de minste; de Olympische Spelen. Daar komt Kimberley op vrijdag 11 en zaterdag 12 februari in actie, waarbij in totaal vier afdalingen gedaan worden. “De Olympische Spelen zijn een totaal andere wedstrijd. Het verhaal dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst gaat in onze sport zeker op. In Beijing is het weer een heel andere baan. Maar ik ben goed in vorm, heb er heel veel zin in en we hebben als team het proces goed voor elkaar. We halen alles uit de trainingen wat we kunnen. Dat is het belangrijkste. We zien wel wat daar gaat gebeuren.”

Foto’s: Viesturs Lacis