Nadat ze in Sankt Moritz niet in actie kwam, omdat ze koos voor twee wedstrijden in Altenberg, heeft Kimberley vrijdag in Königssee weer aan een World Cup wedstrijd meegedaan. Daarbij is ze als twaalfde geëindigd. Kimberley zette in de eerste heat de vijftiende tijd neer. Minder dan anderhalf uur na haar eerste afdaling wist ze zich in de tweede heat echter flink te verbeteren. Ze was liefst achttiende van een seconde sneller, waardoor ze vierde werd in deze heat en dus nog een aantal plaatsen steeg in de uitslag. Het was haar snelste afdaling ooit in Königssee.

“Al was ik wel een beetje teleurgesteld over de eerste heat, het was wel een persoonlijk record op deze baan”, kijkt Kimberley na afloop terug. “Dit is, samen met Altenberg, voor mij één van de moeilijkste banen. De kreisel maakt hem heel lastig. Ik ging nu teveel op en neer, kwam vol tegen de kant en verloor zo heel veel snelheid in die eerste afdaling. Dat ik vijftiende werd viel me eigenlijk nog mee, want voor mijn gevoel zat ik nog verder naar achteren. Het was in ieder geval duidelijk dat er wat te verbeteren viel.”

Dat was dan ook de insteek met het oog op de tweede heat. “Op zo’n moment moet je jezelf min of meer herpakken. Na de eerste afdaling kijk ik met Joska altijd naar de beelden en dan maken we een plan voor de tweede run. Dat nemen we door en dan moet je bij de start er van overtuigd zijn dat wat je wilt, je ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Dat ik het zo goed uit kon voeren als ik nu heb gedaan had ik niet verwacht, maar ik was bovenaan de baan redelijk zelfverzekerd, omdat ik dacht dat ik het kon. Dat heb ik op deze baan niet eerder gehad.”

‘Mezelf verbeteren goed gelukt’
Haar tijd in de tweede run was bijna een complete seconde sneller dan ze tot nu toe ooit was in Königssee. “Anderen zullen deze uitslag misschien snel vergelijken met mijn andere World Cup resultaten, maar het is een feit dat mijn uitslagen op deze baan altijd wat minder zijn”, aldus Kimberley. “Ik heb dus ook hier in Königssee weer een stap gemaakt. Het doel was niet om het podium te halen of de Duitsers te verslaan, maar om mezelf te verbeteren. Dat is echt wel goed gelukt.”

Met die vierde plaats in heat twee, had het met een beter eerste heat echter ook nog veel meer kunnen zijn. “Wat dat betreft is het enigszins jammer van die eerste run, maar in skeleton moet je eerst iets fout doen voor je wat goed kan. Ik was vooral wat teleurgesteld dat ik met die vierde tijd niet nog wat verder steeg dan die twaalfde plaats. Was ik nog vijfhonderdste van een seconde sneller, dan was ik zelfs drie plekken gestegen. Daar hoopte ik op, maar dat dat niet zo was is ook niet anders.”

Omgaan met verwachtingen
Nu stapt Kimberley weer in de auto naar Innsbruck. Voor de derde keer dit seizoen staat daar een World Cup wedstrijd gepland, nadat er in december al twee vrijdagen achter elkaar op de Oostenrijkse baan werd gesleed. “Volgende week zal het weer een mooie week zijn om weer wedstrijdervaring op te doen. Ook om met de verwachtingen om te gaan, want die zijn er ook nadat ik er de vorige twee keren het zilver pakte. Dat is ook vrij nieuw voor me en dus een mooie uitdaging. Ik heb er wel zin in!”

Foto: Viesturs Lacis