In Pyeongchang is Kimberley achtste geworden bij haar eerste deelname aan de Olympische Spelen. Nadat ze vrijdag al twee keer achtste werd in de eerste twee heats en als negende in de stand aan de tweede dag begon, verbeterde ze zichzelf zaterdag. In de derde heat zette Kimberley zelfs de zesde tijd neer; 51.99 seconden. Het bleek ook haar beste tijd, want in de afsluitende run kwam ze tot 52.01 en werd ze zevende. Haar achtste plek in de eindstand leverde Kimberley een olympisch diploma op.

“Ik ben heel blij met mijn achtste plaats”, laat Kimberley vanuit Pyeongchang weten. “De meiden die voor mij zijn geëindigd waren op dit moment nog een stukje beter, maar ik heb echt het maximale uit mijn wedstrijd gehaald. Het waren vier constante runs, waarbij het eigenlijk iedere heat iets beter ging. Dat wilden we ook graag; progressie boeken van heat tot heat. Ik kan dan ook niet anders dan heel tevreden zijn.”

Zaterdag was Kimberley in beide heats dus nog weer sneller dan in de twee heats op vrijdag. Dat vond ze zelf niet gek. “Je kunt toch na die eerste twee heats kijken hoe het ging en waar nog dingen beter kunnen. Daar kun je je dan weer aan optrekken.” En de zenuwen, speelden die dan geen parten? “Ik had eerlijk gezegd weinig last van zenuwen. Het is me gelukt om me te focussen op dat wat ik wilde doen en ik ben niet met ‘wat als’ bezig geweest.”

Perfecte heat
Dat pakte op de tweede dag dus goed uit. Vrijdag werd Kimberley twee keer achtste, met 52.33 en 52.26 als tijden. Zaterdag was ze dus echt nog een stuk sneller. Het leverde haar ook tot twee keer toe een betere klassering op. “Mijn eerste heat vandaag was gewoon perfect. De tweede was ook een stuk beter dan de twee van gisteren, maar daarbij maakte ik wel een paar kleine foutjes. Ik was bovenin echter wel beter, waardoor ik nog steeds heel veel snelheid had richting het einde.”

‘Fantastisch om voor Nederland mee te doen’
Na een lange tijd vooruitkijken en twee dagen racen, zit de olympische wedstrijd er nu op. Met een heel mooie ervaring op zak kan Kimberley 26 februari met TeamNL naar huis vliegen. “Het is fantastisch dat ik hier voor Nederland mee kon doen. Dat ik dat ook nog doe met een achtste plaats en een olympisch diploma op zak is geweldig!”

Wie Kimberley nog op televisie wil zien, kan vanavond (zaterdag) inschakelen op NPO 1. Ze is om 21.35 uur te zien in Studio Sportwinter.