Jaren werden maanden, die maanden werden weken en de afgelopen weken kwam het steeds dichterbij. Sinds we hier in Pyeongchang zijn is het aftellen van de dagen begonnen en nu is het zover; mijn olympische wedstrijd staat op punt van beginnen! Vrijdag en zaterdag komen we in actie. Vier heats, verdeeld over twee dagen. Dat is spannend, natuurlijk, maar bovenal kijk ik er ontzettend naar uit. Ik heb echt zin om te racen.

De afgelopen week hebben we opnieuw kennis mogen maken met de baan. En dat was wel nodig ook, want het is hier momenteel anders dan we het tot nu toe gehad hebben. Dat komt vooral door de weersomstandigheden. Waar het de ene dag -14 graden is, kan het hier een volgende dag zomaar rond de 0 graden zijn. En zelfs tussen twee trainingsheats door kunnen de omstandigheden nog vrij wisselend zijn, zo bleek. Jullie zullen begrijpen dat dat ook zijn invloed heeft op het ijs.

“Beetje bij beetje ging het steeds beter”

Als ik kijk naar mijn trainingen – we hebben hier tien afdalingen mogen doen voor we aan de wedstrijd beginnen – denk ik dat ik daar tevreden over kan zijn. De baan hier is een relatief makkelijke baan om naar beneden te komen. Maar het is wel erg tricky om snelheid te maken. De snelheid heb ik deze week wel redelijk gevonden. Beetje bij beetje ging het steeds beter.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: De baan in Pyeongchang, zoals ik hem zo ongeveer vanaf de slee zie.

Wat deelname aan deze Olympische Spelen lastig maakt, is dat er maar een beperkte trainingstijd op de baan is geweest. De baan is namelijk speciaal hiervoor gebouwd en dus nog erg nieuw. Met slechts vijftig runs in totaal, heb ik er dan ook nog niet veel afdalingen kunnen doen. Van de andere kant; voor mij is dat net zoveel als het aantal afdalingen dat ik gemiddeld op welke willekeurige baan echter mijn naam heb. Dat is hier dus in principe geen nadeel voor mij.

“Weinig afdalingen geen nadeel voor mij”

Het zal hoe dan ook lastig blijven om vier constante runs neer te zetten, zeker onder deze omstandigheden. Daar heeft iedereen echter mee te maken en ik ga, net als altijd, ontzettend mijn best doen om het beste uit mezelf te halen. Om 12.20 uur Nederlandse tijd begint morgen, vrijdag, onze eerste run. Aansluitend is de tweede heat. Zaterdag beginnen we eveneens om 12.20 uur aan heat drie en ook dan volgt aansluitend de laatste run. Klik hier voor alle informatie.

Hopelijk gaan jullie mij ook volgen. De wedstrijden zullen te zien zijn bij de NOS en op NOS.nl (en anders op Eurosport). Of, als je in Korea bent, langs de baan natuurlijk. Dat is hier ook wel extra gaaf. Er is ontzettend veel publiek. Ik wens jullie allen veel kijkplezier en hoop dat jullie ervan gaan genieten, net als ik.

Kimberley

Foto: Een beeld van de olympische baan.