In skeleton de start is erg belangrijk, want het bepaald de snelheid waarmee je de baan ingaat. Een hogere snelheid bij de start betekend vanaf het begin een voordeel op je concurrenten. In de winter is er door het afdalen zelf weinig tijd om technisch aan de start te werken. Daarom begint elk seizoen zomers met fysieke training en specifieke starttraining. Hier wil ik jullie wat meer over vertellen in deze blog. Op het moment ben ik namelijk in Canada voor de laatste start specifieke trainingen, voor het afdalen weer begint.

De afgelopen jaren heb ik in de zomer mijn startrainingen gedaan op de startbaan in Harderwijk. Dit jaar is de startbaan in Harderwijk helaas gesloten, dus heb ik naar andere manieren gezocht om mijn technische starttraining te kunnen doen. Uiteindelijk heb ik twee manieren gevonden om toch te kunnen starten met de skeleton slee. De eerste is trainen op de startbanen elders en de andere is een slee op wieltje aanduwen op een vlak stuk.

Om te kunnen trainen ging ik samen met de andere skeleton- en bobslee-atleten van Nederland naar het welbekende Winterberg. Wellicht hebben jullie deze zomer mijn berichten op de sociale media wel gezien. Ik heb daar een aantal weekenden gebruik kunnen maken van de startbaan en zo toch aardig wat runs kunnen maken.

In de tussentijd dat ik geen startbaan tot mijn beschikking had, heb ik met mijn eigen slee op wieltjes gestart, bij de Edese IJsvereniging in mijn eigen woonplaats. Samen met mijn vader heb ik een prototype gemaakt, wat uitstekend bleek te werken. Ik kan er dan wel niet mee de berg aflopen, omdat Nederland nu eenmaal vrij vlak is in mijn omgeving, maar ook vlak lopen is erg nuttig. Hoe we de slee gemaakt hebben en het eindresultaat zijn te zien in onderstaande video:

Zoals ik al eerder noemde ben ik inmiddels in Canada. Waar het overigens al echt winter is, in de foto boven de blog is te zien dat er al een dik pak sneeuw ligt. Maar goed, ik ben hier natuurlijk niet om sneeuwpoppen te bouwen. Ik ben hier uiteraard om te sleeën. Dit jaar ben ik lekker vroeg vertrokken, om eerst nog twee weken aan mijn start te kunnen werken op ijs. In Calgary hebben ze hiervoor een hele mooie indoorbaan aangelegd, zoals te zien op de foto hieronder. Alles om te zorgen dat ik goed voorbereid aan het seizoen begin en het mijn concurrenten nog lastiger te maken tijdens het komende wedstrijdseizoen.

Kimberley