De zomertraining is weer in volle gang. Terwijl iedereen het over de aankomende vakantie heeft, werk ik me lekker in het zweet voor het volgende seizoen. Momenteel zit ik in één van de zwaarste trainingsblokken van het jaar, met als doel om volgend seizoen nog sterker en vooral nog sneller aan de start te staan. En mijn vakantie, ja die zit er alweer op.

Net als vorig jaar ben ik in de maand mei naar de Verenigde Staten geweest. Eerst om een weekje lekker bij te komen. Daarna om nog drie weken lekker te trainen in het gezelschap van andere skeleton atleten. Daarbij een aantal atleten van het Amerikaanse team en één van mijn beste vriendinnen binnen het skeleton, de Zweedse Leslie Stratton (zie foto). Ondanks het trainen hebben we veel lol gehad en heb ik leuke uitstapjes gemaakt. Dus ik had daar echt een vakantiegevoel.

Hierbij een kleine greep van dingen die ik tijdens mijn vakantie gedaan heb; Zo ben ik een middag lekker wezen quad rijden, in de meest groene staat van Amerika, namelijk Vermont. Ook ben ik bij een echte Amerikaanse Bruiloft geweest. Ja, zo eentje met een grote taart, buiten op een echte filmlocatie (groen grasveld aan het water, waar vandaan je één boerderij kan zien en verder alleen maar meer groen) en uiteraard was het ook stralend weer. Tot slot heb nog kennis gemaakt met een van de meest populaire sporten van Amerika. Nee het is niet American football, maar Disc golf. Een sport, waarbij je net als met golf in zo min mogelijk slagen in het doel wil belanden, maar je gooit met een frisbee in plaats het slaan tegen een golfbal. Daar zie je in het weekend mensen van echt alle leeftijden op de ‘disc golf course’ een frisbees gooien (zie video onderaan).

(Tekst gaat verder onder de foto)

De rest van de zomer
Begin juni ben ik teruggekomen en is het fysiek zware werk begonnen. Waar ik in Amerika nog maar vijf keer per week trainde, ben ik nu negen keer per week actief. Daarbij is het een afwisseling tussen sprinten op de atletiekbaan en zware gewichten tillen in de fitness. Waarom juist nu het zware werk vraag je je wellicht af, want in de winter training ik ook negen keer in één week. Dat leg ik jullie hieronder graag uit.

Als ik ’s winters aan het sleeën ben train ik vijf à zes dagen per week op de baan. Daardoor is er in de winter slechts een paar keer per week ruimte voor een kracht- of sprinttraining. Juist om die reden is het opbouwen van extra kracht en snelheid voor een goede start in de winter moeilijk. Zomers is daar meer ruimte voor. Daarom is de zomer in verhouding voor mij fysiek veel zwaarder dan de winter. Dan doe ik de training die zorgen voor spierpijn die je een paar dagen later nog voelt en waarvan je soms eerst een halfuur moet bijkomen, voordat je weer een zinnig woord uit kan brengen. Dit kan gewoonweg niet naast het sleeën, omdat spierpijn bijvoorbeeld teveel invloed heeft op je gevoel op de slee en vermoeidheid je reactiesnelheid vertraagd.

Daarom zit ik nu dus in een fysiek zware periode. Dit is echt opbouwen voor komend seizoen, om te kijken of we toch in de buurt kunnen komen bij de drie beste startsters van het veld; Mirela Rahneva, Elena Nikitina en Julia Kanakina. Dus het word nog even afzien de komende tijd, maar nog drie maanden en dan kan ik alweer de slee op!

Kimberley