De sport
Skeleton is de oudst bekende sleesport. Het werd al in 1184 in St. Moritz (Zwitserland) als sport geïntroduceerd. Lange tijd werd de sport alleen in St. Moritz beoefend. Toen de Olympische Spelen in St Moritz werden gehouden (in 1928 en in 1948) was skeleton ook een Olympische sport. Bij de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City stond de sport voor het eerst sinds lange tijd weer op het Olympische programma. Ook op de Olympische Spelen van 2006 in Turijn en de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver stond skeleton op het programma. In 2014 in Sochi zal skeleton ook weer op het programma staan.
Materiaal
Er zijn verschillende materialen benodigd voor skeleton. Allereerst de slee, dit is een soort metalen frame met een fiberglas bodem. Bovenop zitten twee handvaten om jezelf aan vast te houden. De slee is bovenop afgewerkt met schuimrubber om de afdaling enigzins comfortabel te maken.
Onder de slee zitten de zogenaamde runners, dit zijn ijzers die vooraan glad zijn en achter een soort mesvorm hebben om het sturen van de slee mogelijk te maken. Deze runners worden met schuurpapier bewerkt om het oppervlak zo glad mogelijk te houden
Kleding
Het belangrijkste met skeleton is de helm! Tijdens de run is er natuurlijk altijd de kans om te crashen en daarmee je hoofd te stoten. Het is belangrijk dat de helm niet te zwaar is. Er zijn helmen die speciaal zijn ontworpen voor skeleton, maar er zijn ook helmen uit andere sporten die geschikt zijn, zoals bijvoorbeeld een parachutespring helm.
Skeletonners moeten speciale skeletonspikes dragen, dit om grip te hebben op het ijs en hierbij het ijs niet kapot te maken. Het zijn schoenen met ongeveer 100 puntjes eronder welke te vergelijken zijn met kleine spelden.
En als laatste is een pak vereist. Pakken die vaak gebruikt worden, zijn schaatspakken. Hoe dunner het pak hoe minder luchtweerstand.
Banen
Er zijn 15 banen welke geschikt zijn voor skeleton. Iedere baan verschilt qua aantal bochten, welke kant de bochten opgaan, hellingshoek, lengte etc. Kortom iedere baan heeft zijn eigen uitdagingen. Klik hier voor meer informatie over verschillende banen.